Bakkerijmuseum Luyksgestel
Het Kempisch Bakkerijmuseum is misschien wel het gezelligste museum in de Kempen. In de oude bakkerij (oorspronkelijk de graanschuur bij de molen) wordt naar speciaal recept door echte bakkers ‘ambachtelijk’ gebakken.
Rond de oude troggen kan het hele proces van deegmaken worden gevolgd. Wij gebruiken slechts één machine, een deegkneder uit de jaren vijftig. Omdat we echte bakkers hebben doen we dat niet zoals vroeger. Toen stonden de bakkers met de blote voeten in een trog het deeg te kneden. Maar voor bakkers is het helaas bij de wet verboden, vanwege het gevaar om bakkerseczeem op te lopen.
Rond de oude troggen kan het hele proces van deegmaken worden gevolgd. Wij gebruiken slechts één machine, een deegkneder uit de jaren vijftig. Omdat we echte bakkers hebben doen we dat niet zoals vroeger. Toen stonden de bakkers met de blote voeten in een trog het deeg te kneden. Maar voor bakkers is het helaas bij de wet verboden, vanwege het gevaar om bakkerseczeem op te lopen.